Ik nam onze hypotheek altijd voor lief. We woonden (in een fijn huis) en daar betaalden we elke maand hypotheek voor. Aan een bank met een oranje leeuw, waar we lekker makkelijk alle geldzaken hadden lopen.

Op een gegeven moment waren wij ergens in Nederland op vakantie en las ik lui op de bank een artikel over hypotheken en wat extra aflossen of oversluiten in positieve zin kon betekenen voor je geldzaken. Tadàààààaà, mijn interesse was gewekt! Het bleek namelijk dat daar voor ons behoorlijk wat winst te behalen viel.

Het was nog tijdens diezelfde vakantie dat ik de oranje bank belde omdat ik wilde weten wat oversluiten ons zou kosten. Heel veel, zo bleek. Onze looptijd liep nog lang en het te betalen boetebedrag was enorm. Maar toen stelde de hypotheekmevrouw mij een vraag die mij nooit eerder was gesteld. Zij vroeg naar de marktwaarde van onze woning. Ik noemde het bedrag wat op dat moment onze WOZ-waarde was. “Aha”, zei de mevrouw. “Dan komt u in aanmerking voor een verlaging van de renteopslag”. Renteopslag? Ik had geen idee waar ze het over had. Dus dat zei ik en toen kreeg ik de uitleg:

Soms wordt het verschil tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning kleiner. Dat kan bijvoorbeeld omdat je extra hebt afgelost. Maar dat kan ook omdat de marktwaarde van je woning is gestegen omdat de huizenprijzen omhoog zijn gegaan. Want, hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag op het te betalen bedrag zal zijn. De meeste geldverstrekkers verdelen de rente in bepaalde risicocategorieën en bij elke risicocategorie hoort een bepaalde rente. Hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger de rente wordt die jij maandelijks zult betalen. Maar als het verschil tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde kleiner is, kan de renteopslag mogelijk verlaagd worden.

Korting

Ik wist niet wat ik hoorde. Zonder er ook maar iets ingewikkelds voor te doen (ik hoefde alleen een kopie in te sturen van de WOZ-waarde) kregen wij een korting op de rente en dus op het te betalen maandbedrag.

Toen we thuiskwamen, heb ik als eerste onze hypotheekakte erbij gepakt waarin ik inderdaad de risicocategorieën zag waar de mevrouw over had gesproken. Het bleek dat we dit voordeel al enige jaren ‘mis waren gelopen’, gewoon omdat ik niet wist van het bestaan van renteopslag. Er lag dus geld verstopt waar ik totaal geen weet van had.

Stijgende woningprijzen

Een beetje verbolgen heb ik teruggebeld naar de bank. Ik heb gevraagd waarom ze mij, als vaste klant, nooit iets hebben gezegd over deze mogelijkheid van renteverlaging. Het antwoord was simpel. “Omdat we dat niet verplicht zijn”, was het antwoord.

Ik ben blij dat ik hier per toeval achter gekomen ben. Maar ik weet zeker dat er duizenden mensen zijn die momenteel in een woning wonen die door de huidige ontplofte woningmarkt veel meer waard is geworden. Ik zou het heel fijn vinden dat ik een deel kan bereiken die ook hun hypotheekverstrekker gaan bellen en gaan vragen om verlaging van de renteopslag. 

Is deze vorm van besparen nieuw voor jou? Of kende je dit geheimpje?