Al eerder schreef ik over toeslagen van de belastingdienst. Deze blog is ontzettend veel gelezen, bijna 9.000 keer. Ik heb daar dan ook veel reacties op ontvangen.

Waarschijnlijk komt dat omdat de ‘blauwe envelop’ bij veel mensen voor buikpijn zorgt. Iedereen heeft te maken met de belastingdienst, maar de organisatie is ondoorzichtigheid en zorgt daarom voor onduidelijkheid.

Weten wat je doet is daarom erg belangrijk. Als je dit lastig vindt, is het heel verstandig om hulp in te roepen van een instantie of persoon die deze ondoorzichtigheid iets doorzichtiger kan maken. Zodat je ontvangt waar je recht op hebt en je niet voor nare verassingen komt te staan.

Vandaag las ik een artikel over een onderdeel van de belastingdienst waar veel mensen mee te maken hebben en bij wie dit een dezer dagen in de bus zal vallen: de voorlopige aanslag.

Maandelijks of per jaar?

Alhoewel je er ook voor kunt kiezen om één keer per jaar het bedrag te laten verrekenen, kiezen veel voor een maandelijkse teruggave of juist een maandelijkse betaling. Je kunt hierdoor op je financiële zaken vooruitlopen.

Sommigen vinden het prettiger om een en ander elke maand te verrekenen met de belastingdienst omdat ze dan meer grip hebben op hun financiën.

Als je de aanslag maandelijks ontvangt, is het zaak om deze goed te controleren. De belastingdienst gaat namelijk uit van jouw financiële situatie zoals deze ook het jaar daarvoor was. En daar zit een adder onder het gras. Als je de aanslag niet wijzigt naar de situatie zoals die zal gaan worden het komende jaar, dan kan de definitieve aanslag behoorlijk anders uitpakken dan je verwacht. Dat kan voor sommige mensen positief uitpakken, als je meer terug zult krijgen dan de aanslag laat zien. Maar het kan ook negatief uitpakken en dan moet je wellicht bijbetalen.

Bijvoorbeeld

Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties waarin dit zou kunnen spelen:

  • Je bent onlangs gescheiden;
  • Je hebt een kind gekregen;
  • Je bent (veel) minder gaan werken;
  • Je meerdere inkomensstromen;
  • Het rentetarief van je hypotheek is gewijzigd;
  • Je hebt afgelost op je hypotheek;
  • Je hebt een huis gekocht;
  • Je gaat met pensioen.

In het artikel dat ik las, worden mensen gewaarschuwd voor de gevolgen van corona met betrekking tot de voorlopige aanslag. Door corona kan jouw financiële situatie zijn gewijzigd. Je bent bijvoorbeeld minder uren gaan werken waardoor je te maken hebt met inkomensdaling.

Door de gegevens zo waarheidsgetrouw als mogelijk aan te leveren bij de belastingdienst, voorkom je dat je moet bijbetalen of terugbetalen.

Een gewaarschuwd mens…..

Ik hoop dat ik met deze blog mensen zal bereiken die het advies zullen opvolgen om de situatie zo goed als mogelijk in te schatten en aan te leveren. De hele coronacrisis is in vele opzichten (denk aan mensen die nu uitstel krijgen van belangrijke zorg) al erg genoeg. Wat we kunnen beperken, moeten we beperken.