Ik heb het zojuist hoogstpersoonlijk gecheckt bij de klantenservice en het antwoord is JA!: ook dit jaar kun je bij IKEA een kerstboom voor een prikkie kopen!

Hebben jullie het al gemerkt? Skyradio is veel eerder dan voorgaande jaren begonnen met het draaien van kerstmuziek. Bij een vriendinnetje van een van mijn dochters staat de kerstboom al 2 weken in de woonkamer te shinen. In de winkels liggen al enige tijd recepten met ‘delicieuze’ gerechten en (waarom altijd?) moeilijke ingrediënten. 

Het heeft alles te maken met de Corona tijd waarin we zitten. We willen Corona buitenshuis houden en gezellig samenzijn, kaarsjes aan, lekkere hapjes op tafel en beslotenheid binnenshuis halen.

Gezellige decembermaand

De aankomende decembermaand is de ideale kapstok om onze verlangens aan op te hangen.

December is zeker niet de goedkoopste maand van het jaar. We willen mensen die ons dierbaar zijn graag in het zonnetje zetten (bijvoorbeeld je altijd trouwe hulp in de huishouding of die lieve vriendin die altijd voor je klaar staat), we willen onze kinderen graag verwennen met cadeaus, we willen ons huis mooi versieren en natuurlijk willen we ook graag lekker eten.

Vooraf een buffertje opbouwen om deze dure maand goed door te komen is zeker aan te raden. Mocht je daar dit jaar te laat achter komen (bijvoorbeeld omdat je deze blog nog maar net hebt gevonden :)), dan zijn er genoeg tips om in januari te kunnen zeggen: pffff, het viel uiteindelijk mee, met de kosten in december.

En om volgend jaar terug te kunnen vallen op een buffer, gebruik stappenplan zilver of goud.

Hieronder vijf bespaartips:

  1. Ik noem het in de beginzin van deze blog. IKEA heeft elk jaar een super aanbieding. Zij verkopen namelijk kerstbomen voor 1 euro! Hier vind jij jouw Zweedse kerstboom voor een prikkie. Het werk als volgt. Je koopt in de winkel een pas voor 20 euro. Je zoekt een boom uit (vaak op een terrein vlakbij het IKEA filiaal), je laat je gekochte pas zien en je neemt de boom (en pas) mee naar huis. Deze pas vertegenwoordigt een waarde van 19 euro. Later (vaak in januari) kun je dit tegoed inleveren. Op deze manier koop je de boom dus voor een euro! Wij vinden de kwaliteit van de boom heel goed. Uitvallende naalden hebben wij nooit gehad en de bomen zijn vol en stevig. Omdat ik bij IKEA altijd wel nuttige artikelen kan vinden, kan deze actie voor ons dubbel en dik uit.

De manier van ophalen kan dit jaar anders zijn vanwege de Corona maatregelen.

2. Een andere tip die ik je wil geven, is een tip die wij jaaaaaren geleden hebben ingevoerd en die zo heerlijk vrij voelt: Doe. Geen. Moeite.

Op Tweede Kerstdag eten wij altijd stamppot boerenkool. Met worst, jus, spekjes en vooruit, zilveruitjes. Maar geen uitgebreide recepten met ingewikkelde kookkunsten, geen ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord of urenlange voorbereiding. We hebben het wel gedaan hoor, toen we net samen waren. Ik had op die momenten het zweet op het voorhoofd, kwam nauwelijks uit met de planning en zag mijn vader fronsend kijken naar als dat onbekende op zijn bord.

Op een gegeven moment zeiden wij tegen elkaar: vanaf volgend jaar willen wij ‘geen gedoe’ meer. Boerenkool stamppot it is, en iedereen (vooral mijn vader) is er blij mee. Ik maak het een dag van tevoren klaar en Tweede Kerstdag verloopt uiterst relexed.

3. Ben je niet tevreden over je kerstdecoratie? Koop deze dan voor volgend jaar de dag nà kerst! Ik heb ooit eens een compleet versierde boom aangewezen bij de Praxis en stelde de winkelmedewerker de vraag: “Jullie 70% korting, geldt die ook op de decoratie in deze hele boom”? “Eh, ja….”, zei die medewerker. “Maar die moeten we nog wel aftuigen”. Ik kwam ’s middags terug en had voor een habbekrats prachtige versiering. Het jaar daarop was de verrassing des te groter, omdat ik geen idee meer had wat ik nou eigenlijk had gekocht.

4. Als je krapper bij kas zit, maar je wilt de mensen in je omgeving wel iets moois geven, denk dan eens aan een persoonlijk cadeau. Je kunt je oma weer een Rituals pakket geven. Maar je kunt ook een cadeaubon maken waarin je haar uitnodigt om een bezoek te brengen aan haar geboorteplaats zodat zij jou kan laten zien waar ze is opgegroeid. Naast een gezellige dag, is dit een heel waardevol cadeau. Echte aandacht is zo waardevol voor mensen!

Passen je ouders vaak op de kinderen en wil je ze daarvoor graag bedanken? Maak een kalender voor het komende jaar met mooie foto’s van opa en oma met de kleinkinderen. Niet heel kostbaar, wèl een dagelijks zichtbaar cadeau!

Zo zijn er heel veel manieren te bedenken om originele cadeaus te geven aan de mensen om je heen. En het hoeft echt niet veel te kosten.

Zorg dat je ergens een lijstje hebt waar je zo nu en dan ideeën op schrijft. Dit helpt je als het aan inspiratie ontbreekt.

5. Boodschappen zijn vaak een grote kostenpost in december. De app ‘Too good to go’ kan je helpen op deze kosten te besparen. Het vergt alleen wat improviseren en creativiteit van jou omdat je niet weet wat er in je ‘ ‘magic box’ zit. Wil je weten wat dat is, Too good to go? Lees dan de blog van komende vrijdag!

Nog een leuke laatste tip (om met je kinderen te doen) als de kerstboom nà de kerstdagen het huis verlaat: richt ’em in als vogelvoederboom! Wij doen dat elk jaar en het ziet er zo gezellig uit, al die vogels in je achtertuin. Zie voor inspiratie de foto boven deze blog of lees hier hoe je dat doet.

Nu maar hopen dat december 2021 een feestmaand zonder Corona maatregelen zal gaan worden. Want ik ben dol op Mariah Carey, maar “All I want for Christmas” hoor ik toch liever een week voor kerst, dan een week voor Halloween…….