Financiën is zo ongeveer het meest persoonlijke wat een persoon bezit. Hoe goed je iemand ook kent: zijn of haar bankzaken zijn niet gemakkelijk te doorgronden. Je weet misschien wel wat iemand ongeveer verdient, of je weet wat iemand ongeveer uitgeeft aan huisvesting. Maar wat er exact plaatsvindt op de bankafschriften, is slechts gissen. Dat is ook waarom veel mensen vaak denken dat het ‘gras bij de buren altijd groener’ is, dat is omdat het vaak mooier lijkt. Maar je weet dat nièt zeker. “Waar doen ze het toch van?”, denken mensen vaak over elkaar.

Adviezen van anderen

Op jouw weg naar het krijgen van financieel overzicht en zelfvertrouwen is het belangrijk dat je je eigen koers vaart. Adviezen en tips kun je ter harte nemen, je kunt er je voordeel mee doen. Adviezen waar jij je niet prettig bij voelt, kun je naast je neer leggen. Het blijft jouw route op jouw eigen weg.

Drie tips om deze weg zo goed mogelijk te bewandelen:

  1. Als je iets niet begrijpt, spreek dat uit. Stel, je gaat een huis kopen en je bent in gesprek met de hypotheekadviseur. Deze strooit met termen waar jij nog nooit van hebt gehoord of die je niet goed kunt plaatsen. Het is krachtig om dan gewoon te zeggen: “ik snap het niet”. Jouw gesprekspartner zal zich moeten verduidelijken. Begrijpen waar je mee bezig bent is heel belangrijk om financieel zelfvertrouwen te krijgen.
  2. Deze tip heeft mij al vaak geholpen: schrijf op met wie je wanneer gesproken hebt. Stel, je belt naar jouw ziektekostenverzekeraar om iets te overleggen over het eigen risico. Een paar maanden later blijkt dat jou toch iets in rekening wordt gebracht, terwijl degene aan de telefoon had gezegd dat dit niet zo zou zijn. Het is dan erg handig dat je terug kunt bellen met naam van de medewerker en de datum en tijdstip dat je hebt gebeld. Dit maakt jou krachtiger in je communicatie en het zorg ervoor dat je steviger in je schoenen staat. Je kunt hier een eenvoudig schriftje gebruiken, of gebruik een notitieveld in je telefoon.
  3. Doe niet wat een ander (wil dat je) doet. Stel, je bent van plan om af te lossen op je hypotheek (en dat kan heel verstandig zijn). Als je dat aan iemand in jouw omgeving vertelt, zullen een hoop mensen je proberen uit te leggen dat aflossen je ‘een dief van je eigen portemonnee’ maakt. Het is dan makkelijk om af te slaan op de weg die je bewandelt. Je denkt misschien dat jouw kennis er net iets meer kaas van gegeten heeft. Heeft hij of zij gelijk? Neem dit niet klakkeloos aan, maar onderzoek dit eerst. Als jij overtuigd bent van jouw financiële wensen en doelen: stick to your plan.

Een mooi spreekwoord luidt: “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”. Met andere woorden: de meeste mensen spreken dat uit waar ze afhankelijk van zijn . Als je je dit bedenkt wanneer je met een bedrijf spreekt, kan dat helpen om ‘door de reclame heen te beslissen.