Ik heb de cd uiteindelijk wèl gekocht 🙂

Ik was denk ik een jaar of 15. Mijn opa woonde bij ons in de straat en ik ging even bij hem langs voor een kopje thee.

“Ga je nog iets leuks doen”, vroeg hij. “Jazeker”, zei ik. “Ik ga vanmiddag met een vriendin naar de stad om een nieuwe cd te kopen. “ Mijn opa keek mij aan. “Een cd?” vroeg hij. “Wat ga je daarmee doen? “ Ik legde uit dat de zangeres waar ik fan van was een nieuw album uit had en dat ik niet kon wachten om haar nieuwe cd aan te schaffen. Ik had 40 gulden bij elkaar gespaard en ik was reuze trots. “Hoe vaak luister je daarnaar dan”, vroeg opa. “Geen idee, een paar keer denk ik”, zei ik. “Maar na een keer of wat ken je de liedjes toch? En ze draaien ze toch ook op de radio? “ merkte opa op. Mijn zin in die hele cd was inmiddels aardig bekoeld, maar ik deed nog een poging. “Ja, maar het is toch leuk opa, zo’n nieuwe cd. Ik denk dat het echt heel goed is”. “Goed ja, voor de platenmaatschappij. Zij hebben dan jouw geld! En jij kunt die liedjes net zo goed op de radio luisteren. Heb je die cd nou echt nodig?” besloot opa zijn verhaal.

Mijn lol van die cd was er inmiddels helemaal vanaf. Het ging trouwens om een cd van Mariah Carey, waar ik nog steeds fan van ben, maar dat terzijde :).

Mijn opa was, zoals je kunt lezen, altijd erg stellig. En natuurlijk is het voor een meisje van 15 leuker dat opa vraagt om hem ook die mooie liedjes te laten luisteren in plaats dat het ‘doodgeslagen’ werd met een gesprek over geld. Maar gek genoeg, heeft het mij wel een les geleerd.

Als ik nu in een winkel sta en ik zie iets wat ik graag wil hebben, denk ik altijd: Heb ik dat nou ècht nodig?

Soms koop ik het gewoon, maar ik laat het ook met regelmaat liggen. Of, en dat is denk ik de ideale tussenweg, ik slaap er even een nachtje over.

Veel dingen die wij kopen, hebben wij namelijk niet echt nodig. We leven tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij: alles is voor weinig te koop en alles is gemakkelijk vervangbaar. Doe maar eens een speurrondje op marktplaats: zoveel spullen worden daar aangeboden, bijna in nieuwstaat.

Als je bewust wilt worden in je financiële gedrag, kan het stellen van de vraag of je iets echt nodig hebt, heel waardevol zijn. Je zult zien dat het antwoord vaak nee zal zijn. Probeer er in ieder geval een nachtje over te slapen.

Heb jij een vraag die je jezelf vaak stelt als je iets wilt kopen? Of ben je meer een impulskoper?