
Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget…. Veel Nederlanders ontvangen toeslagen van de belastingdienst. Het kan zomaar dat jij rond de 20ste van de maand één of meerdere toeslagen krijgt bijgeschreven.
De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de zogenoemde ‘toeslagaffaire’. Bij een grote groep ouders werd de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet of zelfs teruggevorderd. Hierdoor verkeerden zij in grote onzekerheid en zelfs in financiële problemen. Wrang is dat zij bestempeld werden als fraudeurs. Deze zaak heeft veel stof doen opwaaien. Vandaag is een belangrijke dag in deze affaire. Met negentien verhoren, verdeeld over acht dagen, hoopt de Tweede Kamer meer inzicht te krijgen. Hoe kon het gebeuren dat duizenden ouders door deze fraudejacht in grote financiële problemen zijn gekomen?
Terugkrijgen of terugbetalen?

Toeslagen zijn voor veel mensen ontzettend belangrijk in hun inkomsten en uitgaven omdat zij zonder deze bedragen financieel niet rond kunnen komen. Toch gaat er veel mis bij het aanvragen. Het komt met regelmaat voor dat mensen bedragen terug moeten betalen of dat toeslagen worden verrekend met toeslagen van jaren eerder. Men ziet door de bomen het bos niet meer en dat kan voor veel stress zorgen.
Wat kun jij zelf doen om niet in de problemen te komen met je toeslagen?
Je moet zelf zorgen dat je een juist inkomen doorgeeft aan de belastingdienst, zodat de hoogte van de ontvangen toeslag goed wordt berekend. Hiervoor kun je gebruik maken van een rekenhulp die op de site van de belastingdienst vindt.
Bij dit punt gaat het negen van de tien keer fout. Voor mensen in loondienst of mensen met een uitkering is dit niet heel lastig. Vaak ontvang je maandelijks hetzelfde bedrag aan inkomsten, dus de kans dat dit fout gaat, is niet heel groot. Als je ZZP-er bent of je hebt te maken met wisselende inkomsten, ligt er een groter gevaar op de loer. Je moet namelijk steeds je juiste inkomen doorgeven, zodat de hoogte van de toeslag wordt aangepast op jouw loonsituatie.
Een toeslag is namelijk een voorschot, het kan dus zijn dat je recht had op een hoger of lager bedrag. Een hoger bedrag is dan natuurlijk niet erg, maar als je een nabetaling moet doen, kan dat heel vervelend uitpakken. Houd dus goed in de gaten of de belastingdienst nog rekent met een juist inkomen.
Tip: Als je toewerkt naar het behalen van het niveau brons, ga je een keer in de drie maanden je bankafschriften bekijken om zo het overzicht te bewaken. Maak er een gewoonte van om op dat moment ook gelijk je toeslagen te controleren.
Ontvang je toeslagen en je inkomen wijzigt? Pas de nieuwe inkomsten elk kwartaal aan op de site van de belastingdienst zodat er wordt gerekend met een juist inkomen.
Over kinderopvangtoeslag
Ontvang je kinderopvangtoeslag? Dan geldt dit ook als je kind meer of minder uren naar de opvang gaat. Op die manier kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan.
Als je kind stopt op de kinderopvang, moet je dit ook gelijk doorgeven. Anders loopt de kinderopvangtoeslag door.
Als je je baan verliest, heb je overigens nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Op die manier word je in staat gesteld om nieuw werk te vinden.
Communicatie
Blijven communiceren met de heren en dames van de blauwe enveloppen is dus van groot belang. Als jij goed in de gaten houdt met welke bedragen de belastingdienst rekent, wordt de kans dat jij moet terugbetalen kleiner.
Als je het lastig vindt om dit te doen, raad ik je aan daar hulp bij te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij een Sociaal Wijkteam of bij een formulierenbrigade (je kunt hiervoor informatie inwinnen bij de gemeente waar jij woont).
Daarnaast is het slim als je altijd bij elke wijziging van je inkomsten je een wat ruime afronding naar boven maak.
Is het totaal van je inkomsten bijv. 15.415 euro rond dit dan af naar bijv. 16.000 euro.
Verder moet je je ervan bewust zijn dat ook de belastingdienst inschattingen maakt van jouw inkomen en dat doorgeeft aan afd. toeslagen maar teveel gebaseerd op oude gegevens kan dat jouw opgave verkeerd overrulen.
Dit moet je dan snel corrigeren dus ook een reden waarom je regelmatig op jouw toeslagen moet kijken.
Verder moet je half november alvast je geschatte inkomen voor januari 2021 opgeven.
Dit is namelijk handig daar je in december de toeslagen krijg betreffende januari.
Bedankt voor de aanvullingen! Groeten, Petra
Medio/eind november maakt de Belastingdienst een nieuwe schatting van je jaarinkomen van het komende jaar voor de toeslagen. Dus kijk dan altijd op dat moment wat er voor schatting staat. Ik zet dat zelf altijd zo hoog mogelijk, want ik kan niet voorspellen wat er in het komende jaar gaat gebeuren. Dat betekent dat ik meestal te weinig huurtoeslag ontvang voor mijn inkomen, maar dat wordt verrekend als de belastingdienst het definitieve belastbare inkomen binnen heeft. Via de inkomstenbelasting of via de werkgever of uitkeringsinstanties.
De stress van duizenden euro’s moeten terugbetalen omdat zelfs na bellen met de belastingdienst toch een andere uitkomst er lag over jaarinkomen, die wil ik niet meer.
Werk als vrijwilliger bij zo’n formulierenbrigade momenteel.
Stress van de toeslagen is inderdaad vreselijk. Goed dat je als vrijwilliger werkt! Daar zul je veel mensen mee helpen. Groeten, Petra
Wij kregen ook huur en zorgtoeslag
Van de belastingdienst met terug werkende kracht
Vanaf januari 2019 , nu komt mijn vrouw in december 2019 te overlijden geheel onverwachts.
En wat gebeurd er kon in juni 2020 maar liefst 5000,00 euro terug betalen.
Ze geven het met de rechtse hand en halen het met de linkse hand dubbel en dwars terug.
Jeetje Gerard, gecondoleerd met het verlies van jouw vrouw. Wat zuur dat je dit jaar zo’n groot bedrag moet terugbetalen. Is je dat gelukt? Groeten, Petra
Ja ik kon het amper terug betalen
Maar het is zeker zuur
Ze helpen liever Brussel en andere landen
Dan de Nederlandse gezinnen ouderen en de gepensioneerden en ouderen
Dit jaar behoorlijk gezeur met de belastingdienst. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet maar mijn zorgtoeslag werd berekend over een ander inkomen dan mijn huurtoeslag, terwijl ik toch maar een inkomen heb, weliswaar bij 2 werkgevers maar samen is dat het bedrag waarover mijn toeslagen verrekend worden en bij de zorgtoeslag klopt het wel. Dus hoe ze aan 2 verschillende bedragen komen is me een compleet raadsel. Toen ik er over ging bellen werd er botweg gezegd dat ik het allemaal verkeerd zie en dat ZIJ geen fout gemaakt hebben. Het gevolg !!!!!! Ik moest een bedrag terugbetalen en krijg de rest van het jaar geen huurtoeslag meer. Terwijl ik als ze de toeslagen over hetzelfde inkomen berekend hadden gewoon recht heb op dat geld. Ik heb me er maar bij neergeld en onmiddelijk mijn inkomen hoger gezet, meer dan ik daadwerkelijk verdien, maar in dit soort gezeur heb ik geen zin, laten ze het aan het eind van de rit maar rechttrekken. Liever gedurende het jaar dan maar weer op de centjes letten, want ik verdien een minder dan modaal inkomen , maar dat getouwtrek met dit soort instanties levert te veel stress op.
Dag Johmar, Wat jij schrijft zie ik heel vaak. Dat mensen hun recht op huurtoeslag verliezen door iets wat jaren eerder heeft plaatsgevonden. Dat kan je in het huidige heden in grote problemen brengen. Fijn dat het jou is gelukt om het vlot te trekken. Er zijn ook genoeg mensen bij wie dat helaas niet lukt en waar betalingsachterstanden ontstaan. Goed dat je het hoger hebt gezet, dat voorkomt problemen. Groeten, Petra