Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget…. Veel Nederlanders ontvangen toeslagen van de belastingdienst. Het kan zomaar dat jij rond de 20ste van de maand één of meerdere toeslagen krijgt bijgeschreven.

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de zogenoemde ‘toeslagaffaire’. Bij een grote groep ouders werd de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet of zelfs teruggevorderd. Hierdoor verkeerden zij in grote onzekerheid en zelfs in financiële problemen. Wrang is dat zij bestempeld werden als fraudeurs. Deze zaak heeft veel stof doen opwaaien. Vandaag is een belangrijke dag in deze affaire. Met negentien verhoren, verdeeld over acht dagen, hoopt de Tweede Kamer meer inzicht te krijgen. Hoe kon het gebeuren dat duizenden ouders door deze fraudejacht in grote financiële problemen zijn gekomen?

Terugkrijgen of terugbetalen?

Toeslagen zijn voor veel mensen ontzettend belangrijk in hun inkomsten en uitgaven omdat zij zonder deze bedragen financieel niet rond kunnen komen. Toch gaat er veel mis bij het aanvragen. Het komt met regelmaat voor dat mensen bedragen terug moeten betalen of dat toeslagen worden verrekend met toeslagen van jaren eerder. Men ziet door de bomen het bos niet meer en dat kan voor veel stress zorgen.

Wat kun jij zelf doen om niet in de problemen te komen met je toeslagen?

Je moet zelf zorgen dat je een juist inkomen doorgeeft aan de belastingdienst, zodat de hoogte van de ontvangen toeslag goed wordt berekend. Hiervoor kun je gebruik maken van een rekenhulp die op de site van de belastingdienst vindt.

Bij dit punt gaat het negen van de tien keer fout. Voor mensen in loondienst of mensen met een uitkering is dit niet heel lastig. Vaak ontvang je maandelijks hetzelfde bedrag aan inkomsten, dus de kans dat dit fout gaat, is niet heel groot. Als je ZZP-er bent of je hebt te maken met wisselende inkomsten, ligt er een groter gevaar op de loer. Je moet namelijk steeds je juiste inkomen doorgeven, zodat de hoogte van de toeslag wordt aangepast op jouw loonsituatie.

Een toeslag is namelijk een voorschot, het kan dus zijn dat je recht had op een hoger of lager bedrag. Een hoger bedrag is dan natuurlijk niet erg, maar als je een nabetaling moet doen, kan dat heel vervelend uitpakken. Houd dus goed in de gaten of de belastingdienst nog rekent met een juist inkomen.

Tip: Als je toewerkt naar het behalen van het niveau brons, ga je een keer in de drie maanden je bankafschriften bekijken om zo het overzicht te bewaken. Maak er een gewoonte van om op dat moment ook gelijk je toeslagen te controleren.

Ontvang je toeslagen en je inkomen wijzigt? Pas de nieuwe inkomsten elk kwartaal aan op de site van de belastingdienst zodat er wordt gerekend met een juist inkomen.

Over kinderopvangtoeslag

Ontvang je kinderopvangtoeslag? Dan geldt dit ook als je kind meer of minder uren naar de opvang gaat. Op die manier kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan.

Als je kind stopt op de kinderopvang, moet je dit ook gelijk doorgeven. Anders loopt de kinderopvangtoeslag door.

Als je je baan verliest, heb je overigens nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Op die manier word je in staat gesteld om nieuw werk te vinden.

Communicatie

Blijven communiceren met de heren en dames van de blauwe enveloppen is dus van groot belang. Als jij goed in de gaten houdt met welke bedragen de belastingdienst rekent, wordt de kans dat jij moet terugbetalen kleiner.

Als je het lastig vindt om dit te doen, raad ik je aan daar hulp bij te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij een Sociaal Wijkteam of bij een formulierenbrigade (je kunt hiervoor informatie inwinnen bij de gemeente waar jij woont).