Vanaf morgen wordt het kouder, las ik afgelopen week. Alhoewel daar vandaag niets van te merken was. Het was een stralende herfstdag en ik zag zelfs vier jongens volleyballen, één had enthousiast zijn shirt uitgetrokken en volleybalde in zijn blote body. Het zal daarom wel even wennen zijn als de winterjassen weer aan moeten…..

Nu het kouder wordt, gaat de kachel omhoog. Dat betekent dat de ‘duurdere’ maanden van je gas- en electrarekening voor de deur staan. De hoogste tijd om jouw energiecontract nader onder de loep te nemen!

Lage gasprijs

Het tarief van gas is de laatste tijd enorm gedaald. Het staat zelfs op het laagste niveau sinds 20 jaar. Dit komt onder andere door de warme winter en door de economische gevolgen van de Corona crisis. Hierdoor is gas overgebleven en dat zorgt voor lage prijzen voor de consument. Ik heb hier afgelopen week flink mijn voordeel mee gedaan.

Je lasten checken

Zoals ik afgelopen week ook al schreef: elk jaar loop ik in de maand november mijn (vaste) lasten bij langs. Wat kan anders, voordeliger en waar is winst te behalen?

Het vergelijken van de tarieven voor gas en electra hoort daar ook bij. Ik doe altijd een prijsvergelijking bij een onafhankelijke vergelijkingssite. Ik ben op die manier diverse keren overgestapt, tot tevredenheid. Daarbij moet ik wel vermelden, dat ik alleen overstap naar leveranciers die ik ken. Onbekende of net gestarte bedrijven laat ik links liggen. Dit heeft te maken met mijn angst voor het onbekende, het zegt natuurlijk niets over de diensten van dat bedrijf 🙂

De afgelopen 2 jaar kwam Eneco als leverancier bij mij als beste ‘uit de test’. Afgelopen week heb ik de prijs vergelijkingssite op ons verbruik los gelaten en er kwamen drie leveranciers naar voren die ik niet kende. Ik heb daarom Eneco gebeld wat zij voor mij konden betekenen als ik mijn contract met hen zou verlengen. De opbrengst was behoorlijk. Zie hieronder de kosten per eenheden die ik betaalde en daaronder de kosten zoals ik die ga betalen het komende jaar:

Electra normaal was: 0.22824 / Electra normaal wordt: 0.22243

Electra dal was: 0.21180/ Electra dal wordt: 0.20722

Gas was: 0.80166/ Gas wordt: 0.75594

Hoelang vastzetten?

Ik kies meestal voor een jaarabonnement, dat maakt mij het meest flexibel. Echter, nu de prijzen zo laag staan, heb ik toch gekozen voor een drie-jarig abonnement. Uiteraard loop ik hiermee de kans dat de prijzen volgend jaar nog lager zullen zijn, maar dat risico neem ik.

Ons maandbedrag gaat hierdoor met ruim €45,00 per maand naar beneden, wat op jaarbasis dus €540,00 is!

Toegegeven, ik heb ontzettend lang bij Eneco in de wacht gehangen, ruim drie kwartier (!). Ik ben daarna ettelijke malen intern doorverbonden, maar het resultaat is er niet minder om. De bespaarde €500,00 kunnen we dit jaar aan andere (leuke) dingen besteden.

Stap jij jaarlijks over?