Aan de feestelijk gedekte kersttafel, met de rollade tussen hen in, schijnt bij veel mensen de spreekwoordelijke bom te barsten. Zij willen in het nieuwe jaar maar 1 ding: het jaar starten zònder hun partner. Net na de feestdagen neemt het aantal scheidingen fors toe. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de decembermaand stressvol is, mensen meer vrij zijn en dus meer bij elkaar zijn en alles vooral gezellig moet zijn. Dat kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Scheiden door de coronacrisis?

Je zou dus kunnen zeggen dat de Coronacrisis ook een voedingsbodem is voor veel scheidingen. We zitten immers al maanden op elkaars lip, werken thuis en hebben minder bewegingsvrijheid.  

Maar, in tegenstelling tot wat ik dacht: de Coronacrisis heeft het afgelopen half jaar voor minder scheidingen gezorgd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Een groot deel, 77,5 procent, vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid.

En met financiële onzekerheid krijg je te maken, als je voor een scheiding komt te staan. Naast dat je in een emotionele rollercoaster terecht komt, spoken allerlei vragen door je hoofd. Eén van de belangrijkste vragen op financieel gebied is: waar ga je wonen? Blijft één in het huidige huis wonen? Of is dat financieel niet op te brengen en zijn jullie genoodzaakt om het huis te verkopen? Het blijkt dat 40% van de stellen zich zorgen maakt om huisvesting. Zo’n 33% maakt zich zorgen hoe ze financieel rond moeten komen na de scheiding.

6 tips

Wat kun je doen om een scheiding op financieel vlak soepeler te laten verlopen? Hieronder 6 tips:

  1. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk je eigen geldstromen krijgt. Open een eigen bankrekening en laat je inkomen daarop storten. Als je een gezamenlijk ziektekostenpolis hebt: vraag een eigen ziektekostenpolis aan en machtig de verzekeraar om het geld van je nieuwe rekening af te laten schrijven. Maak afspraken over de betaling van de gezamenlijke vaste lasten zolang je onder 1 dak woont. Deze tip zorgt ervoor dat je financieel ‘los’ van elkaar komt en dat je daarin zelfstandigheid opbouwt. Ook zorgt dit voor het hebben en houden van overzicht. Het is wel verstandig om de gezamenlijke rekening nog een tijdje aan te houden omdat sommige gezamenlijke kosten daarvan af worden geschreven. Maar dit is makkelijker te sturen als je je eigen zaken hebt geregeld.
  2. Het regelen van een scheiding kost geld. Heb je een laag inkomen, dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een toevoeging. Dit is een soort subsidie van de overheid. De overheid betaalt dan jouw advocaat- of mediatorkosten. Je moet vaak wel een eigen bijdrage betalen. Deze is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en de keuze voor de advocaat of mediator.
  3. Zijn er gezamenlijke schulden? Veel mensen denken dat deze schulden gemakkelijk gesplitst kunnen worden. Maar, als je beide hebt getekend voor een schuld, dan blijf je beide hoofdelijk aansprakelijk. In de praktijk kan dit betekenen dat als één van de contracthouders zijn of haar deel van de schuld niet betaald, de schuldeiser dit deel bij de ander kan vorderen. Dit kan vervelend uitpakken en kan er ook voor zorgen dat je onbedoeld veel langer met elkaar verbonden blijft dan je zou willen. Zorg er daarom voor dat je goede afspraken maakt over de betaling van de eventuele schulden. Controleer ook met regelmaat wat de status is van de schuldpositie. Houdt iedereen zich aan de gemaakte afspraken?
  4. Vergeet de pensioenen niet onder de loep te nemen. Als ex-partners kun je aanspraak maken op elkaars pensioen. Het is belangrijk dat je uitzoekt om welk deel dat gaat en welke mogelijkheden er zijn om het pensioen te verdelen. Het recht op (elkaars) pensioen geldt alleen als je getrouwd was, geregistreerd partnerschap had of een samenlevingscontract had. Ook moet je zijn aangemeld bij de pensioenuitvoerder van de partner. Er moet via een werkgever pensioen zijn opgebouwd, in loondienst.
  5. Je hebt mogelijk recht op kinder- of partneralimentatie. Kinderalimentatie loopt tot het 21ste levensjaar van het kind en wordt vaak vastgelegd in het ouderschapsplan. Partneralimentatie wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Het mooiste is natuurlijk dat je over de bedragen en betalingen onderling overeenstemming bereikt en goede afspraken kunt maken. Maar soms lukt dat niet, door de situatie waarin jullie zitten. Je kunt dan een mediator inschakelen, die deze zaken in goede banen zal leiden. Een mediator heeft vaak ook gevoel voor de situatie waarin jullie zitten en kan sturen in de emotie. Belangrijk is dat jullie beide een goed gevoel bij de mediator hebben.
  6. Blijf met elkaar in gesprek. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk om je gevoel tijdelijk uit te schakelen en ‘in de regelstand’ te gaan zitten. Als je rust hebt in de financiën, komt er ook rust en ruimte voor de emotionele rust. Stress over geld is daarin niet helpend.

Hoe de komende decembermaand eruit komt te zien, is niet in te schatten. Gaan de restaurants weer open? Hoeveel mensen mogen we thuis ontvangen? Werken we tot aan het nieuwe jaar nog steeds thuis?

Ik hoop dat het in veel gezinnen rustig en harmonieus blijft. Zodat zo weinig mogelijk mensen bovengenoemde tips hoeven te gebruiken….