De mooiste dingen zijn gratis. Het is ontzettend clichématig, maar ook zo heerlijk waar. Zonneschijn is gratis (ik ben dol op de zon), de geur in het bos is gratis, regenbogen zijn gratis. Het strand, de zee, lieveheersbeestjes en roodborstjes. Het kost allemaal niets en het is gemakkelijk te bekijken of te ervaren, als je dat wilt.

Minibieb

Wat ook gratis is èn waar ik dol op ben, zijn minibiebs. Als ik ergens rijd en langs de kant van de weg duikt een minibieb op, dan ga ik 9 van de 10 keer terug om een blik te werpen in het (vaak) leuke kastje.

Vandaag bracht ik mijn kinderen naar schaatsles en besloot ik via de ‘toeristische route’ naar huis te rijden. En ergens onderweg zag ik er één: een vrolijke minibieb in de tuin van een huis! Ik ben omgedraaid om de inhoud te bewonderen. Dit was een leuk exemplaar: een kastje vol met kinderboeken. Er lag een mooi geïllustreerd briefje in van de eigenaresse. Ze is kinderboekenredacteur, vertelt het briefje. Dat verklaarde de mooie inhoud! Toevallig kwam de eigenaresse net thuis. Ik heb haar gevraagd of ik een foto mocht maken van haar minibieb. “Dat is prima hoor”, antwoordde ze.

Minibiebs worden veelal gemaakt door boekenliefhebbers. Je kunt boeken meenemen, ruilen of lenen, maar net wat je graag wilt. Ik heb regelmatig een stapeltje boeken in mijn auto liggen die ik ergens neerleg als ik een minibieb tegenkom. Voor mensen met een kleine beurs is het een prachtige manier om boeken te kunnen lezen, zonder dat je vastzit aan een bilbiotheekabonnement.
Ik heb een website ontdekt waar je minibiebs in jouw omgeving kunt vinden, zie deze link. Hier kun je ook tips vinden om zelf een minibieb te maken, met handige downloads naar bouwtekeningen.

Geen verplichtingen, wel fijn lezen

Ik wil zelf ook graag een minibieb in onze tuin zetten, besloot ik vanmiddag. Ik ga een bestaand kastje bij de kringloop kopen en die ga ik ombouwen tot een heuse minibieb.

Overigens is er nog veel meer mooi klein geluk op straat te vinden. Tijdens mijn toeristische route vanmiddag kwam ik pardoes nog méér klein geluk tegen. Het leverde me een mooi gesprek op. Volgende week zondag zal ik over deze ontmoeting een blog plaatsen.

Word jij ook blij van een minibieb?