Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik ben dat thuiszitten meer dan zat. Ik mis een avondje uit eten met vriendinnen. Gewoon, zoals vorig jaar november. Toen begroette ik mijn vriendinnen met een dikke knuffel (in plaats van met die stomme elleboog). Hoefden we ons niet te registreren bij het restaurant. En kreeg ik tijdens het eten niet per ongeluk zo’n vies smaakje van het handen-reinigingsmiddel in mijn mond (ieuw).

Dat mis ik, die gewone dingen. En het duurt allemaal al zo lang, deze gedeeltelijke lockdown.

Eigen oorlog

Naast de sociale beperkingen, is de crisis voor velen een financiële ramp. Zij zien buffers verdampen, het inkomen kelderen en krijgen te maken met onverwachte kosten, zoals een hygiënetoeslag bij de kapper.

Tegen die mensen zou ik willen zeggen: probeer je eigen oorlog te voeren tegen de crisis. Neem jezelf voor om aan het einde van de crisis (want die komt er heus) te kunnen zeggen: het was niet leuk, maar ik ben er financieel sterker uitgekomen!

Het mooie van dit voornemen is: je kunt gelijk beginnen.

Hieronder geef ik je 5 tips hoe en waarom je juist in deze tijd je financiën op orde krijgt:

Maak het thuis gezellig. Een jammerlijk feit is dat we nergens heen kunnen. Ons sociale leven is op pauze gezet. Een voordeel is dat je de kosten daarvan, nu ook niet hebt.

Ben je dol op uit eten gaan? Ga eens thuis uit eten. Probeer een nieuw gerecht uit in eigen keuken, zet een mooi servies op tafel en steek kaarsen aan. Trek iets leuks aan en geniet!

Maak een thuisbioscoop. Via Netflix kun je superleuke series of films kijken. Maak popcorn (spotgoedkoop, zelf poppen in de magnetron), trek een fleecedekentje over je heen en kijken maar.

Via het werk vergaderen we ons suf online. Maak een video belafspraak met je beste vriend(in). Schenk jezelf een wijntje in en klets lekker bij.

Een bezoekje aan de dierentuin, pretpark of indoorspeeltuin voelt niet zo prettig met alle restricties, tenminste, zo ervaar ik het. Wij zijn de laatste tijd regelmatig met onze kinderen in de natuur te vinden. Op internet staan de meest mooie wandelroutes en als je buienradar een beetje goed in de gaten houdt, wandel je lekker droog.

Neem hiervoor vooral de RIVM richtlijnen in acht.

Orde scheppen in chaos, ik houd ervan. Maar velen vinden het vreselijk. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of raken constant afgeleid omdat overal iets ligt. Omdat we door de Corona crisis veel thuiszitten, is dit bij uitstek het moment om op te ruimen. Opruimen geeft lucht. Lucht geeft ruimte.

Een boek waar ik veel aan heb gehad, is het boek van Marie Kondo, Opgeruimd! Het gaat, heel globaal, om weggooien en alleen datgene bewaren waar je blij van wordt. Ook ruim je op per categorie. Dus dat je op een plek in je huis je nagellakjes bewaard, in plaats van op 6 verschillende plekken.

Opruimen geeft ruimte voor nieuwe dingen. Het zorgt er ook voor dat je beter kunt nadenken en dat je beter in staat bent om oude gewoonten af te leren. Bijvoorbeeld dat je geen spullen meer koopt waar je uiteindelijk toch niet blij van wordt. Goed tegen chaos en goed voor je bankrekening.

Breng je vaste lasten in kaart. Onder vaste lasten versta ik: je huur of hypotheek, gas en electra, water en ziektekosten. Dit zijn de belangrijkste lasten die je hebt, immers, als je deze niet betaald, heb je geen dak meer boven je hoofd, komt er geen warm water uit de kraan en kun je noodzakelijke medicijnen niet krijgen.

Je kunt wel kijken hoe je kunt besparen op je vaste lasten. November is de maand om deze onder de loep te nemen. Hoe ziet jouw verbruik voor gas, electra en water er uit? Kun je bij jouw leverancier een app downloaden die je helpt het verbruik in kaart te brengen? Hoe ga jij eigenlijk om met je verbruik?

Zet die kachel eens een graadje lager en trek een vest aan. Sta eens wat korter onder de douche. Verdiep je in duurzaamheid, bijvoorbeeld in het vervangen van jlampen door LED-verlichting. En onderzoek eens of je bij een andere leverancier misschien goedkoper uit bent.

De huur is een statisch gegeven, daar kun je niet op besparen. Maar als je een hypotheek hebt, kan dat wel. Informeer eens bij je bank naar de mogelijkheden voor oversluiten of rentemiddeling. Dit kan je maandelijks veel opleveren.

De nieuwe premies voor de zorgverzekering worden in november ook bekend gemaakt. Ga er eens voor zitten en spit jouw polis door. Misschien ben jij verzekerd voor alternatieve geneeswijzen terwijl je daar geen gebruik van maakt. Of heeft je kind over een paar jaar een beugel nodig. Onderzoek dit nu en doe er later je voordeel mee.

Tip: je zorgpremie jaarlijks vooruit betalen levert je vaak een korting op!

Ben je enthousiast geworden en proeft het naar meer? Pak dan ook je overige lasten erbij, zoals je auto- en woonverzekering.

Bedenk wat echt belangrijk voor je is. Ik las ooit eens: “De meeste mensen denken beter na over hun volgende vakantie, dan over de invulling van hun hele leven”. Daar staat eigenlijk dat veel mensen op de automatische piloot leven. De dagindeling is nagenoeg gelijk en werken neemt een belangrijk deel van je leven in. De vakantie daarentegen wordt vaak nauwkeurig gepland. Waar gaan we heen? Wat willen we zien? Wat gaan we doen?

Je kunt je ‘gewone’ leven ook nauwkeuriger inrichten. Omschrijf voor jezelf wat je eigenlijk wilt en waar je voor staat. Dat wat je doet, maakt dat je blij? Het zou maar zo kunnen dat je, als je je ideale leven voor je ziet, je andere keuzes zou maken. Probeer in kleine stapjes je leven opnieuw in te delen, stel daarin doelen voor jezelf.

Deze stappen zorgen automatisch voor aanpassingen in je financiën. Als jij ontdekt dat je naar buiten gaan heel fijn vindt en dit te weinig doet, zeg dan lekker je sportschool abonnement op, koop goede wandelschoenen er ga elke dag naar buiten. Of als je ontdekt dat je liever 32 uur wilt werken in plaats van de jachterige 40: ga budgetteren zodat je lagere lasten krijgt. Dat geld zet je om in een vrije dag per week!

Doet het nu! Misschien lees je dit artikel en denk je: goed idee, ik ga dit weekend eens kijken hoe ik….. Nee. Doe het nu. Ook al begin je klein, begin gewoon. Vraag een van mijn stappenplannen op en Doe. Het. Nu.