Soms denk je dat je niet in aanmerking komt voor een financieel voordeel. Vanuit dat besef ga je niet opzoek naar het antwoord of dit wel of niet klopt. Ongemerkt kun je daardoor geld laten liggen waar je wel recht op hebt. En dat is natuurlijk zonde!

Een voorbeeld hiervan is het kindgebonden budget. Dat is overigens iets anders dan kinderbijslag. Het verschil is dit:

  • Iedereen met een kind onder de 18 ontvangt kinderbijslag. Deze bijdrage wordt per kwartaal uitbetaald door het SVB;
  • Het kindgebondenbudget is een inkomensafhankelijke toeslag. Dit is niet alleen afhankelijk is van het inkomen en het vermogen, maar ook van het aantal kinderen in welke leeftijd in een huishouden. Deze toeslag wordt maandelijks door de belastingdienst uitbetaald. Het wordt bovenop de kinderbijslag uitbetaald.

Versoepelde regels

De regels ten aanzien van het recht op kindgebonden budget zijn versoepeld. En dan heb ik het vooral over de inkomensgrens. Vanaf 1 januari 2020 is deze grens voor paren met 16.750 euro verhoogd. Er zullen dus huishoudens zijn die in 2019 nog geen recht hadden op deze toeslag, maar inmiddels al een jaar wel.

Normaliter krijg je deze toeslag ‘automatisch’ als je ook kinderbijslag ontvangt. Echter heb je zelf ook een ‘ophaalplicht’. Denk je dus dat je recht hebt op deze toeslag, maar ontvang je het niet? Het loont dan zeker om een proefberekening te doen om te kijken of voor jouw situatie (inmiddels) een recht bestaat.

Kijk voor meer informatie hier:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/brochures_en_publicaties/informatieblad-kindgebonden-budget-2020