Donderdagochtend, altijd een hectische ochtend bij ons thuis. Twee van onze dochters sporten ’s middags en moeten daarvoor sportkleding meenemen naar school. Mijn man begint die dag altijd vroeg en is dus al op tijd de deur uit. De hond moet uit, de kippen moeten eten en de lunchbakken moeten gevuld. Ik houd er niet van om de deur uit te gaan terwijl de ontbijtspullen nog op tafel staan en de bedden niet opgemaakt zijn, dus dat wil ik graag ook nog geregeld hebben. En oh ja, de wasmachine had vannacht gedraaid, dus een was op de lijn hangen zou ook nog fijn zijn, zo voor half 9 ’s ochtends…..

Het is vaak op die ochtend dat ik tegen mijn kinderen zeg: organiseren kost tijd, maar niet organiseren kost nog veel meer tijd! Mijn oudste dochter kan deze zin feilloos reproduceren, inmiddels 🙂

Je financien organiseren

Eigenlijk gaat deze zin ook op voor je financiën. Het organiseren van je financiën kost in eerste instantie tijd. Vooral als je niet gewend bent om ermee bezig te zijn. Dat geldt voor alles wat ‘nieuw’ is. Maar, als je het eenmaal georganiseerd hebt, wauw! Dan gaat het je echt iets opleveren. Een voorbeeld.

Stel, jij weet aan het begin van het jaar dat je waarschijnlijk het komende jaar naar het ziekenhuis moet. Misschien heb je een chronische ziekte, staat er een operatie op stapel of hoop je een baby te krijgen. Of misschien slik je medicijnen die zullen drukken op je eigen risico. Dan loont het om 2 dingen te doen, de maand voordat het nieuwe jaar begint.

  1. Loop je zorgverzekering bij langs. Zijn er misschien aanvullende verzekeringen die jou voordeel kunnen opleveren? Of, heb jij aanvullende verzekeringen waar je juist geen gebruik meer van zult maken? Pas je zorgverzekering aan op de situatie die bij jou past. Lees hiervoor ook de blog die ik eerder plaatste.
  2. Deel het eigen risico van het komende jaar door 12 en zet dit bedrag in 1 keer of maandelijks opzij. Voorbeeld voor het jaar 2020: het eigen risico is dit jaar €385,00. Om aan het einde van het jaar het eigen risico te kunnen betalen, moet je maandelijks €32,10 aan de kant leggen om aan het einde van het jaar dit bedrag te kunnen betalen.

Als je dit doet, organiseer je je uitgaven op het vlak ziektekosten optimaal. Je komt niet opeens voor een verrassing te staan. Als je het niet organiseert, en in december ploft de rekening met het eigen risico op de mat, heb je er misschien net geen geld voor vanwege de Sinterklaas cadeautjes die je hebt gekocht. En dan is €385,00 opeens heel veel geld.

Ik *hartje* organiseren

Ik houd van organiseren. Dat betekent dat de sportkleding van mijn dochters op donderdagochtend al bij de deur staat, mijn man de hond al om 06.30 uur heeft uitgelaten, ik de broodbakken en de drinkbekers op woensdagavond al heb gevuld en mijn oudste dochter de kippen eten geeft. Ondertussen ruim ik de ontbijttafel af en maak de bedden op. Bij mij is het organiseren van bepaalde dingen, waaronder mijn financiën, inmiddels routine geworden. Met wat handige trucjes zou het met jouw financiën ook zo kunnen gaan.

Heb jij een bepaalde geldgewoonte die georganiseerd zou moeten worden?