Er hangt op ons prikbord een Horeca cadeaubon. Ons cadeau gedaan door de werkgever van mijn man. We kregen het in april toegestuurd per post. Als ‘steuntje in de rug’, zodat we in de zomer eens lekker een terrasje konden pakken. Na alle perikelen van het thuiswerken. Een ontzettend leuk en lief gebaar. We waren er heel blij mee.

Toen ging de horeca dicht en konden we de bon niet gebruiken. En toen ging de horeca weer open. We namen de cadeaukaart mee naar een restaurant. “Sorry, deze nemen wij niet in”, gaf de serveerster aan. We namen de cadeaukaart mee naar een terrasje. “Ah, jammer, deze is hier niet geldig”, zei de ober. Dus hingen we de bon weer op het prikbord. En toen ging de horeca weer dicht.

Veel mensen zijn dan op het punt gekomen dat ze denken: laat maar. De cadeaubon verdwijnt in een laatje waar het een paar jaar later weer opduikt. En dan is de bon jammerlijk verlopen.

Verlopen bonnen in vergeten laatjes

Er zullen enorm veel verlopen bonnen in omloop zijn. Die nutteloos in laatjes liggen, te wachten op dat ene moment waarin ze verzilverd mogen worden. Dat moment komt dus vaak niet.

Waarschijnlijk hebben leden van het kabinet ook weleens te maken gehad met verlopen bonnen. Zij stellen nu namelijk een wetswijziging voor, waarin de geldigheidsduur van cadeaubonnen wordt opgekrikt naar twee jaar. Dat is een hele verbetering! En ook een ‘bescherming voor de consumenten’, aldus Staatssecrataris Mona Keijzer.
Hieronder een drietal tips om je cadeaubon niet te vergeten:

  1. Een inkoppertje: zet in je agenda (met herhaling) de melding dat je nog een bon hebt liggen die moet worden uitgegeven;
  2. Koop van de bon, een nieuwe bon die je aan een ander geeft;
  3. Hang de bon op een opvallende plek in je huis zodat het steeds zichtbaar is en je steeds wordt herinnerd aan het inwisselen ervan.

Hoeveel ongebruikte bonnen heb jij verstopt in je huis liggen?