
Er hangt op ons prikbord een Horeca cadeaubon. Ons cadeau gedaan door de werkgever van mijn man. We kregen het in april toegestuurd per post. Als ‘steuntje in de rug’, zodat we in de zomer eens lekker een terrasje konden pakken. Na alle perikelen van het thuiswerken. Een ontzettend leuk en lief gebaar. We waren er heel blij mee.
Toen ging de horeca dicht en konden we de bon niet gebruiken. En toen ging de horeca weer open. We namen de cadeaukaart mee naar een restaurant. “Sorry, deze nemen wij niet in”, gaf de serveerster aan. We namen de cadeaukaart mee naar een terrasje. “Ah, jammer, deze is hier niet geldig”, zei de ober. Dus hingen we de bon weer op het prikbord. En toen ging de horeca weer dicht.
Veel mensen zijn dan op het punt gekomen dat ze denken: laat maar. De cadeaubon verdwijnt in een laatje waar het een paar jaar later weer opduikt. En dan is de bon jammerlijk verlopen.
Verlopen bonnen in vergeten laatjes
Er zullen enorm veel verlopen bonnen in omloop zijn. Die nutteloos in laatjes liggen, te wachten op dat ene moment waarin ze verzilverd mogen worden. Dat moment komt dus vaak niet.
Waarschijnlijk hebben leden van het kabinet ook weleens te maken gehad met verlopen bonnen. Zij stellen nu namelijk een wetswijziging voor, waarin de geldigheidsduur van cadeaubonnen wordt opgekrikt naar twee jaar. Dat is een hele verbetering! En ook een ‘bescherming voor de consumenten’, aldus Staatssecrataris Mona Keijzer.
Hieronder een drietal tips om je cadeaubon niet te vergeten:
- Een inkoppertje: zet in je agenda (met herhaling) de melding dat je nog een bon hebt liggen die moet worden uitgegeven;
- Koop van de bon, een nieuwe bon die je aan een ander geeft;
- Hang de bon op een opvallende plek in je huis zodat het steeds zichtbaar is en je steeds wordt herinnerd aan het inwisselen ervan.
Hoeveel ongebruikte bonnen heb jij verstopt in je huis liggen?
Goed idee om er eens even goed naar te kijken! Ik heb nog een dinerbon in huis liggen voor een specifiek vegetarisch restaurant. Die kan ik gebruiken als we weer uit eten mogen gaan. Ook had ik nog een VVV cadeaukaart liggen, die heb ik zojuist omgezet in een bon voor Bol.com
Fijn Aaf dat ik je op een idee heb gebracht!
Hier geen rondzwervende bonnen.
Wel heb ik eens met een gekregen bon waar digitaal een bedrag opstond gehad dat ik hem al een keer online had gebruikt maar dat was vergeten. Gek dat ik het vond dat hij het niet deed toen ik hem in de winkel ergens bij wilde gebruiken. Ik dacht dat er wat mis was met het uitleesapparaat in de winkel.
Data van kaart opgevraagd bij betreffende organisatie, toen ik gegevens zag wist ik het pas weer.
Later kon ik er wel een beetje om lachen hoor! (net een mens hé)
Hahaha, dat had mij ook kunnen gebeuren!
Zo heb ik eens een nationale cultuurbon gekregen van 150 euro. Was voor theater, musea e.a. Heb op de website van de uitgever moeten zoeken naar theaters waar die ingewisseld kon worden. Was 40 km verderop eerste mogelijkheid, toen programma doorgespit om voorstellingen te vinden die naar de zin zouden zijn. Uiteindelijk wat gevonden en gelijk geboekt. Er waren maar een paar landelijke musea die de kaart accepteerde. Les voor mezelf, eerst kijken waar ingewisseld kan worden, voordat er een (dure) kaart gekocht wordt om cadeau te geven. Er zijn b.v. meerdere nationale “cultuur” kaarten in omloop. Wist ik ook niet toen ik deze kaart kreeg.
Dag Francine, Gelukkig dat je iets hebt kunnen vinden! Stel dat je zo’n mooi bedrag niet kwijt kan…. Dat zou zo zonder zijn!
Wij kregen een hotelbon cadeau maar door omstandigheden niet gebruikt. Op de website vonden we dat door betaling van 5 euro je de bon met 2 jaar kon verlengen. Vaak zijn bedrijven wel coulant als je even belt of mailt.
Dag Roelie, Oh, dat is zeker coulant! Goede tip, om te horen bij de leverancier of bij het bedrijf wat de mogelijkheden zijn. Groeten, Petra