Eergisteren had ik een vriendin op bezoek. Ze plofte met een zucht op de bank en mopperde dat ze het liefst in winterslaap zou gaan. Om zo tegen mei, juni 2021 weer wakker te worden. En dan het liefst in een wereld waarin Corona verdwenen is, zodat we weer leuke dingen kunnen gaan doen. Ik mopperde met haar mee. Want dat lijkt mij zo langzamerhand ook wel weer wat, een wereld zonder Corona.

Reislustige Nederlanders

Ik las vandaag in de krant dat reisbureaus merken dat mensen opzoek zijn naar hun vakantiebestemming voor 2021. Dit is te zien aan het zoekgedrag op hun sites en heeft alles te maken waar mijn vriendin mee worstelt: zin hebben om dingen te ondernemen en te ontdekken.

Van nature ben ik geldbewust. Maar ‘op vakantie gaan’ vind ik heerlijk. Nieuwe bestemmingen bezoeken, mensen ontmoeten, de nieuwsgierigheid: waar kom je terecht? Heerlijk vind ik dat. Ook kijken naar mensen die onderweg zijn vind ik mooi. Je kunt mij uren op Schiphol neerzetten. Waar gaan de reizende mensen naartoe? Waar komen ze vandaan? Wat hebben ze onderweg gedaan en meegemaakt?

Niet ‘back on track’

Toch heb ik nog niet een zoekopdracht op internet gedaan naar onze reisbestemming voor 2021. Waar ik afgelopen maart nog optimistisch dacht dat we in september wel weer ‘back on track’ zouden zijn, zo weinig vertrouwen heb ik nu in de vakantie van het komende jaar. Zeker nu de besmettingen weer oplopen.

De vakantiespeurders hopen waarschijnlijk dat tegen de tijd dat het reisseizoen losbarst, een vaccin beschikbaar is. Dan hebben zij in ieder geval een vakantieplekje veiliggesteld. De reisbureaus verwachten dat de bezetting ongeveer 50% zal zijn èn dat er waarschijnlijk veel last minutes zullen worden geboekt. Een plekje bemachtigen als de wereld weer wat normaler is, is voor reislustigen van groot belang. Veel touroperators zullen de voorwaarden daarom zo gunstig mogelijk maken voor hun klanten. Dat betekent dat sommige organisaties geen vouchers zullen verstrekken, mocht de vakantie toch niet doorgaan. In plaats van een voucher krijgen de klanten bij die reisorganisaties gewoon hun geld retour, binnen twee weken.

Waanzinnig Vlieland

Toch zal dit mij niet overhalen om nu al een vakantie te zullen boeken. Ik vind het veel te onzeker allemaal. In plaats van me te richten op het boeken van een vakantie, houd ik alles ‘klein’. Dat betekent dat ik me richt op het zoeken van een weekend Vlieland (prachtig stukje Nederland!), een uitje naar de klimduin in Schoorl en het brengen van een bezoek aan mijn favoriete museum van Nederland: het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ik leg met erbij neer als het hierbij blijft, het is gewoon niet anders. We kunnen het thuis ook leuk maken.

Toch is het wel heerlijk om te mijmeren over de ‘volgende reis’, zodra het weer kan. Ik zou het heerlijk vinden om een rondreis door Italië te maken met mijn gezin. Die winterslaap zal ‘em niet gaan worden helaas. Toen mijn vriendin weg ging, spraken we af om iets leuks op microniveau te gaan doen. Bijvoorbeeld (en dit is een leuke tip:) de kaart van Nederland pakken, een pen laten vallen en het dorp bezoeken waar de punt van de pen naar wijst. Dat is voor nu ondernemend genoeg.

Waar zou jij graag naartoe willen gaan, zodra het weer kan?