Het ziet er niet naar uit dat het deze kerst een samenzijn zal worden met de hele familie. Hooguit met drie à vier personen. Ben jij iemand die het heerlijk vindt om tijdens de kerstdagen de mooiste gerechten in elkaar te draaien? Dan zul je daar enorm van balen. Je mist dan het moment in het jaar waarin je flink uit kunt pakken op culinair gebied. Ik vind dat altijd heel knap. Ik kan op zich best koken, maar ik vind de organisatie altijd lastig. De combinatie van gezellig praten met je gasten en het eten bereiden, daar versla ik altijd in. Een vriendin van mij is daar kampioen in. Die komt met gerechten aanzetten waar ik diep ontzag voor heb èn we kletsen ook nog gezellig bij gedurende de avond!

Lif-lafjes

Ik kom uit een gezin waar mijn moeder al het eten dat ze niet herkent, ‘lif-lafjes’ noemt. Lif-lafjes zijn volgens haar best lekker, maar graag wel mèt jus en mèt groente. Als het even kan 🙂

In het begin van ons samenzijn knutselden we van alles in elkaar, tijdens de kerstdagen. Het halve assortiment van ‘delicieux’ van de Lidl lag bij ons in de koelkast, aangevuld met de luxe kerstartikelen van de Albert Heijn.

Wij stonden de halve dag in de keuken terwijl mijn ouders en schoonouders op de bank gezellig keuvelden. Ik had het zweet op het voorhoofd en probeerde zo goed en zo kwaad als het kon alles op tijd op tafel te krijgen. Als het dan op tafel stond, keek vooral mijn vader fronsend naar hetgeen op zijn bord. Want wat lag daar eigenlijk?

Ik was het zat

Een paar jaar geleden was ik het zat. “Weet je wat wij gaan doen?” zie ik tegen mijn man. “Wij roepen Tweede Kerstdag uit tot boerenkool stamppot dag”.

Iedereen vond het een goed idee. En dat is nu exact wat wij doen: Ik maak een aantal dagen voor kerst een grote pan boerenkool stamppot en zet dit op Tweede Kerstdag (mèt jus), uitjes en augurken op tafel. Dat betekent dat wij gezellig bij de borrel zitten en mee kunnen kletsen. We warmen de boerenkool op en hoppa! We kunnen met z’n allen aan tafel. Iedereen blij! Als toetje tover ik een ijstaart uit de vriezer, heerlijk en ook heel gemakkelijk.

De koks onder ons gruwelen van deze blog. Nogmaals, ik heb respect voor jullie kookkunsten en organisatietalent. Het is voor mij niet weggelegd helaas.

Twee tips

Ik wil jullie wel twee tips geven waarom onze boerenkool stamppot tot de crème-de-la-crème behoort. Het is echt een heel lekkere stamppot, dat moet gezegd. Hier volgen ze:

  1. Voeg bij het stampen een paar eetlepels mosterd door de stamppot;
  2. Bak de rookworst mee met de spekjes en meng dit alles aan het einde door de stamppot.

Succes verzekerd en lekker relexed!

Hoe zien jouw kerstdagen in corona tijd eruit?