Op 01 januari 2018 viel de Postcodekanjer in het Friese dorp Eastermar, zo’n 23 kilometer van mijn woonplaats. Van mensen die er in de buurt woonden begreep ik dat het een hele happening was: het hele dorp stond op z’n kop. De saamhorigheid bleek hoog: voor de mensen zonder loten werd door de mensen met loten een fonds opgericht. De niet-bedeelden konden daar een beroep op doen. Ik begreep overigens later dat dat initiatief niet door is gegaan.

Stel je voor. Dat je een megabedrag krijgt bijgeschreven op je rekening, alleen omdat je een lot hebt gekocht. Natuurlijk heeft iedereen bepaalde wensen in gedachten die op zo’n moment vervuld kunnen gaan worden. In Eastermar werden veel verbouwingen in huis gerealiseerd en nieuwe auto’s gekocht.

Veel mensen mijmeren over een dergelijke klapper. Dat is natuurlijk de reden waarom zoveel mensen meedoen aan loterijen. Soms wel aan 3 of 4 verschillende! Gemiddeld kost deelname aan een willekeurige loterij zo’n €14,00 per maand. Dat kan dus neerkomen op ruim €40,00 per maand! Als je rond moet komen van een minimum inkomen, is dat een hele hap uit je maandelijkse budget.

Gaston en champagne

Natuurlijk snap ik de psychologische werking van de loterij. Het zal je gebeuren, net als in Eastermar, dat de hele straat wint en jij er beteuterd bij staat, zonder lot. Iedereen viert feest, Gaston gaat rond met champagne en tot overmaat van ramp wint jouw buurman ook nog eens die BMW. De kans echter dat jij zo’n prijs wint, is niet zo groot. Die is zelfs uitermate klein. Dus waarom zou jij elke maand €40,00 euro betalen aan…… niets? Ja, zo nu en dan ontvang je een reep chocolade of een voordeelagenda (waar je niets aan hebt, ik ken werkelijk niemand die deze agenda gebruikt). Zeg deze loterijen gewoon lekker op. Het geld dat je hiermee bespaart, zet je opzij en daar ga je aan het einde van het jaar iets leuks mee doen. €40,00 x 12… Voor die €480,00 die jij gaat besparen kun je heel veel chocoladerepen kopen!

Loop je eigen bankafschriften eens bij langs om te checken aan welke loterijen jij eigenlijk mee doet. Als je schrikt van het aantal, of het maandelijks te betalen bedrag valt je tegen: zeg het lekker op.

Vind je het lastig om loterijen op te zeggen omdat je niet goed weet hoe dat moet? Gebruik dan deze brief: https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/kan-ik-van-de-overeenkomst-af/voorbeeldbrief-abonnement-opzeggen