Vandaag werd voor mij weer duidelijk waarom het checken van je kassabon belangrijk is.

Ik draag lenzen en zo nu en dan koop ik daglenzen bij het Kruidvat. Ik vind het makkelijk deze ‘voor het grijpen’ te hebben, voor een weekendje weg of voor het gemak. Deze week waren de lenzen de ‘2e voor de halve prijs’. Een leuke aanbieding, dus hup, ik gooide -4 en -6 (echt, zo slecht zijn mijn ogen) in het mandje.

Ik rekende af en liep naar mijn auto. In de auto heb ik het bonnetje bekeken. En bleek dat ik voor de lenzen het volle pond heb betaald.

Het verbaasde mij vooral dat de kassamedewerker het volgende zei, toen ik de winkel weer binnenkwam: “Laat me raden, u heeft iets gekocht, maar de korting is er niet vanaf gegaan”. Huh? Het is blijkbaar een bekend probleem bij het Kruidvat.

Hoe dan ook, mijn bon werd verrekend en ik heb het verschil teruggekregen. In dit geval ging het om €2,50, niet een wereldschokkend bedrag. Maar als je er niet op bedacht bent en het gebeurt vaker dan eens, dan kan het behoorlijk oplopen.

Onderzoek consumentenbond “Rammelende prijzen”

Naast het niet-verrekenen van korting, worden producten in de supermarkt ook regelmatig verkeerd aangeslagen. Dat kan te maken hebben met de caissière, die per ongeluk drie pakken appelsap aanslaat in plaats van één.

Maar de Consumentenbond kwam achter nog een probleem. Zij deden recent (november 2020) onderzoek naar prijsverschil op de kassabon. Het blijkt dat één op de acht producten een andere prijs in de winkel heeft dan de kassa scant!

De consumentenbond deed boodschappen bij 28 supermarkten. Bij 25 supermarkten had minimaal één artikel een onjuiste prijs. De Jumbo en de Albert Heijn weken het meeste af. Er was zelfs een Jumbo filiaal waar maar liefst 10 van de 25 producten een andere prijs toonde op de bon, dan het prijskaartje in de winkel liet zien! Overigens was het voordeel niet altijd voor de supermarkt, juist iets vaker voor de consument.

De Consumentenbond doet in het artikel een oproep aan de supermarkten om hier alerter op te zijn. Consumenten moeten op de winkelprijzen kunnen vertrouwen.

Als je jezelf vanaf nu aanleert om je kassabon te checken, zie je vanzelf dat dit loont. Dit maakt je namelijk ook prijsbewust.

Check jij je kassabon? Ben je wel eens achter vergissingen gekomen?