
Vaste lasten worden door iedereen anders geïnterpreteerd. Ik ken echter maar zes vaste lasten:
- Huur of hypotheek;
- Gas;
- Electra;
- Water;
- Ziektekosten;
- Aansprakelijkheidsverzekering.
Want:
- Zonder huur of hypotheek kun je niet ergens wonen;
- Zonder gas en electra kun je niet warm wonen of koken;
- Zonder water kun je jezelf en je huis niet schoonhouden;
- Zonder ziektekosten kun je medische klachten niet naar het ziekenhuis;
- Zonder aansprakelijkheidsverzekering kun je voor vervelende kosten komen te staan als je schade aan iemand (’s spullen) toebrengt.
De rest valt onder de categorie aanvullende vaste lasten. Kortom: lasten die je wel hebt, maar die je niet hoeft te hebben.
Dit zijn de lasten waar je het meest makkelijk in kunt schrappen. Natuurlijk weet ik dat voedsel een dagelijkse terugkomende last is. Maar dit is bij uitstek de last waar je zelf veel invloed op hebt. Wat je in je winkelwagentje gooit, beslis je immers zelf. Ik schreef eerder een blog over too good to go, mocht je opzoek zijn naar een bespaartip voor je wekelijkse boodschappen.

Als je opzoek bent naar kloppende inkomsten en uitgaven, dan is het opstellen van een budget een heel goed idee. Hieronder 3 tips voor een goed budget:
- Zet in je budget allereerst de zes belangrijke vaste lasten: huur/hypotheek, gas, electra, water, ziektekosten, aansprakelijkheidsverzekering;
2. Bepaal dan per overige vaste last hoe belangrijk deze voor je is. Geef deze een cijfer. Alles boven de 9 moet ergens een plekje krijgen;
3. Vul je budget zò aan, dat het een kloppend geheel wordt. Dus: dat alles past binnen je maandelijkse inkomen. Past het niet? Dan zal ergens geschrapt moeten worden.
Lage vaste lasten zijn een cadeau
Het hebben van lage vaste lasten is een groot cadeau voor jouw financiële huishouden. Want met lage vaste lasten, heb je maandelijks niet een groot inkomen nodig om deze lasten te kunnen betalen. Mocht je met tegenslag te maken krijgen, zoals inkomensdaling, dan kun je die heel gemakkelijk opvangen. Je hebt veel minder stress in zo’n situatie.
Je vaste lasten naar beneden krijgen, vergt vooral doorzettingsvermogen. Ik schreef eerder hoe je dit bijvoorbeeld kunt doen als je de mogelijkheid tot overstappen van energieleverancier gaat onderzoeken.
Er zijn natuurlijk veel meer manieren om dit voor elkaar te krijgen. Maar dat het uiteindelijk het gevoel van vrijheid geeft, weet ik zeker.
Belastingen zoals gemeentelijk en regionaal vind ik ook een vaste last want daar kun je ook niet in schrappen.
Dag Rianne, dat klopt inderdaad. Maar als je een minimaal inkomen hebt, kun je daar kwijtscheldingen voor aanvragen. Vandaar dat ik het niet heb opgenomen bij de belangrijkste vaste lasten. Ik ga daarin echt uit van een minimaal inkomen. Groeten, Petra
Zonder gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting gaat toch ook echt niet.
Of reken je dat bij 1 van die zes?
Hi Marielouise, zie antwoord hieronder 🙂 Groeten, Petra
Ik zit net ietsje boven het echte hele minimum maar doordat ik dus de gemeentelijke belastingen en waterschap daardoor zelf moet betalen kom ik lager uit dan de echte minima die het wel kwijtgescholden krijgen.
Geen ramp hoor, maar wel iets om goed rekening mee te houden dat, ondanks dat ik net boven dat minimum zit, wel krapper uitkom.
Alle kosten waar je niet onderuit kan, zoals kapper, basisbedrag eten, kun je als vaste lasten rekenen. Zelfs het bedrag voor regulier onderhoud, genoemd door de vereniging eigen huis is bij mij een vaste last. Niet iedereen ziet dit zo, maar voor mij geeft dit een beter beeld.
Dag Belia, wat leuk dat je reageert! Het is heel goed dat je dit alles als vaste last ziet, dan heb je vast een mooi kloppend budget. Ik snap dat het je een beter beeld geeft. Fijn gevoel denk ik! Groeten, Petra
Ik zou ook de woonhuisverzekering mee willen rekenen. Een inboedelverzekering voor huurders en eigenaren van koopwoningen en een cascoverzekering voor eigenaren van koopwoningen. Voor mij is het hetzelfde doel als de zorgverzekering. Als je huis (gedeeltelijk) afbrandt! of omwaait!
Toen ik nog in de bijstand zat, wilde men altijd mijn verzekeringspolis zien. Ze wilden er zeker van zijn dat ik verzekerd was!
Hoi Aaf, ik ben dat inderdaad wel met je eens. De reden waarom ik het er niet bij heb gezet, is omdat ik ben uitgegaan van de meest basale lasten. Maar deze is belangrijk. Groeten, Petra
Ik vind zo wie zo de term vaste lasten een onhandige aanduiding. Dat het een noodzakelijke last is wil niet zeggen dat hij vast is in absolute zin.
Want bij bijvoorbeeld gas en elektra kan je je kosten enerzijds verlagen door zuiniger te zijn met deze energie bronnen e.e.a. in samenhang met gordijnen dicht, radiatorfolie e.d. en anderzijds door vergelijken en de bonus bij overstappen kan je eveneens je maandbedrag omlaag krijgen.
Ook je maandbedrag qua ziektekosten en aansprakelijkheidsverzekering e.d. zijn niet in beton gegoten en kunnen door te vergelijken eventueel lager per maand uit komen.
Eigenlijk zit er in bijna alle noodzakelijke lasten enige tot redelijk wat discrepantie.
Helaas wordt je salaris of uitkering niet meer contant geleverd en accepteren bedrijven het niet dat je noodzakelijke lasten contant gaat brengen dus wordt bijvoorbeeld een bankrekening een noodzakelijke last.
Wil je besparen op je noodzakelijke lasten moet je kunnen vergelijken en communiceren (internet, telefoon)
natuurlijk kan je je familie, vrienden, kennissen enz lastig vallen qua internet en telefoon maar na een keer of 10 zijn die je ook zat. Een ding is zeker door “Meer met minder ” te doen ga je het het zeker (financieel) redden in mindere tijden.
….. en dat laatste klopt als een bus! Groeten, Petra
Ja, ik vind (maar inderdaad: subjectief) tegenwoordig ook telefoon en internet onder vaste lasten vallen. Zonder dat kun je toch niet meer functioneren tegenwoordig?
Dat klopt inderdaad. Maar het is niet een last waarbij er iets ‘vreselijks’ plaatsvindt als je deze niet meer zou hebben. Heel vervelend is het uiteraard wel, maar het blijft een variabele last. Groeten, Petra