Ik hou niet van wintersport. Dat komt aan de ene kant omdat ik een hekel heb aan de kou en aan de andere kant omdat ik het geldverspilling vind. En oké: ook omdat ik totaal niet kan skiën. Ik ben überhaupt niet sportief. Ik ben altijd blij als het middaguur de 15 in de klok komt, omdat het dan bijna klaar is voor die dag.

Natuurlijk is het een prachtig gezicht; die zoevende mensen die dansend op de ski’s de berg afkomen. Besneeuwde bergtoppen, mooie vergezichten, een heerlijk zonnetje en mooie houten huisjes in een ‘winter wonderland’.

Sardientjes in een blik

Maar in die houten huisjes betaal je een vermogen voor een bord spaghetti en kost naar de wc gaan 20 minuten (want je bent immers heel dik aangekleed). Op skihuur, skilessen en skipassen loop je helemaal leeg. Aan het begin en aan het einde van de dag zit je als sardientjes in een blik samengepakt in een wiebelende skilift. De zogeheten ‘pannenkoeklift’ werkt voor klunzige ik al helemaal niet: ik ben al meerdere keren naast het plankje gaan zitten. Je auto moet voorzien zijn van winterbanden en sneeuwkettingen. En voor alle skibrillen, skipakken, skischoenen, sjaals, mutsen en skibrillen moet je een skikoffer op het dak plaatsen, anders krijg je alle zooi niet mee.

Het is mijn hobby beslist niet. Ik ben echter niet alleen. Mijn man vindt wintersport geweldig en slaat al mijn bezwaren in de wind. Valt allemaal genoeg mee, zeg hij. We hebben toch een fantastische week in een fantastische omgeving? Dus zet ik me al heel wat jaren over de minpunten heen en probeer ik te genieten van de pluspunten.

Jaartje overslaan

Stiekem ben ik er dus niet verdrietig over dat we komende voorjaarsvakantie niet naar de sneeuw gaan. We blijven thuis. En ik lees vandaag dat heel veel mensen niet gaan. Drie kwart van de Nederlanders vindt het onverantwoord om deze winter op vakantie naar het buitenland te gaan. Ik ben het daar roerend mee eens.

Mochten we ooit wel weer op vakantie naar de sneeuw kunnen gaan, dan heb ik tegen die tijd een paar tips om de vakantie iets meer betaalbaar te maken. Ook al is een druppel op de gloeiende plaat, want wintersport is gewoon duur. Voor nu heeft niemand iets aan mijn tips, want de (meeste) Nederlanders blijven in Nederland.

Friezin

Overigens leeft bij mij als echte Friezin wel een beetje de angst dat juist dit jaar alle signalen op groen komen te staan voor een Elfstedentocht. Daar moet je toch niet aan denken: een Elfstedentocht in Coronatijd…..